Alla inlägg den 3 februari 2010

Av Mary - 3 februari 2010 18:15

Huvudlöss har under senare år återuppträtt som en sjukdom som orsakar mycket oro och uppståndelse, särskilt på förskolor och i skolor, där man inte sällan klagar på långdragna utbrott.



Orsakande organism, smittvägar och smittspridning

En huvudlus är 2–4 mm lång, smutsgul, nästan genomskinlig och ganska platt. Den har 3 par kloliknande ben som den klättrar på hårstråna med. Den biter hål på huden och suger blod någon gång per dag. En lus lever ungefär 1 månad. Varje hona lägger under denna tid 200 till 300 millimeterstora ägg, s.k gnetter, som "klistras" fast vid hårstråna, nära hårbotten. Efter c:a en vecka kläcks de till nya löss.

Huvudlusen kan varken hoppa eller flyga. Man menar nu att den sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår, två huvuden så tätt ihop att värmebrygga (minst +31°C) uppstår. Visst kan barn sitta och pyssla med huvudena tätt ihop, men sällan länge nog. Då är det betydligt vanligare att en vuxen sitter med huvudet lutat mot barnets huvud tillräckligt länge under en "gosig" sagoläsningVuxna fungerar ofta som reservoarer för löss. Så länge vi tror att huvudlöss är ett barnproblem, när det i själva verket är ett folkproblem, kan vi aldrig bekämpa lössen på ett riktigt sätt!

En lus utanför hårbotten lever högst ett dygn. Det är dock inte uteslutet att kammar och hårborstar som använts under de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Spridning via kuddar eller tyg på fåtöljer, huvudbonader, pälskragar och annat, som kan tänkas komma i beröring med håret, förekommer troligen inte alls i den omfattning man tidigare trott. Huvudlusen trivs bara på människan, man blir aldrig smittad av djur.

Inkubationstiden kan vara lång från smittillfället till dess att tillräckligt många löss och gnetter finns så att de upptäcks. Om man aktivt letar efter löss upptäcks de naturligtvis snabbare.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Klåda i hårbotten är vanlig och rivskador kan orsaka eksemliknande förändringar, särskilt i nacken. Många får förrädiskt nog inga symtom alls, och sådana personer är alltså ofta ovetande om sin infektion, vilket innebär en ökad smittrisk. Det är därför man noga måste granska hårbotten på alla medlemmar av ett hushåll där någon drabbats. Diagnos kan ibland ställas av patienten själv eller närstående, annars av t.ex distriktssköterska, skolsköterska, distriktsläkare.

Flera medel mot löss för behandling förekommer på marknaden. För att undvika att lössen blir motståndskraftiga mot dessa medel är det viktigt att man inte under lång tid använder ett och samma medel som förstahandspreparat. 
Det är viktigt att samtidigt byta sängkläder och tvätta annat som kommit i kontakt med håret (hårborstar, kammar, mössor etc.).

Om någon i en familj eller barngrupp har huvudlöss måste även övriga noggrant kammas (helst med finkam/luskam) och undersöka håret i 10, helst 14 dygn. Alla som har angripits bör behandlas samtidigt för att undvika återinfektion. Vill man aktivt döda eventuella löss och gnetter på föremål kan det antingen uppvärmas till minst +50°C under 1/2 timme eller förvaras i kyla vid -10°C under 24 timmar. Löss är mycket temperaturkänsliga och klarar sig inte länge ute i det fria.

I tveksamma fall bör läkare rådfrågas. Det gäller framför allt när behandlingen inte gett önskat resultat eller eventuellt förorsakat bieffekter. Läkaren kan anvisa alternativa behandlingsmetoder.

Allmänt förebyggande åtgärder

Kunskap om löss och deras spridningssätt samt uppmärksamhet på problemet är bästa förebyggande åtgärd. Medvetenhet om att alla kan drabbas liksom öppenhet att tala om eventuella lusproblem underlättar en effektiv bekämpning.

Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott

Enstaka fall av löss bör alltid föranleda misstanke om mer utbredd förekomst. Omgivningsundersökning enligt ovan av familjemedlemmar och närmaste lekkamrater bör alltid göras. Uppmärksamheten i t.ex en skola bör skärpas. Det är därför alltid klokt att varsko skolsköterskan om något skolbarn får löss
Om flera fall förekommer på ett daghem eller i en skola kan en gemensam kampanj behövas.

Kommentarer

Huvudlöss sprider ej någon infektionssjukdom.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards