Alla inlägg den 1 juli 2008

Av Mary - 1 juli 2008 08:43

Barnet behöver ditt beskydd
Det är redan fyra månader sedan du och ditt barn träffades för första gången och barnet är inne på sin femte levnadsmånad. Du är barnets skydd mot det okända och behöver ge lika stora portioner omsorg som mjölk. Börjar ditt barn gråta går det oftast snabbt att lugna det i din famn. Barnet kan skilja föräldrarnas röster från andras eftersom de minns att de blir glada av dem. Ibland räcker det med att barnet bara ser dig för att sluta gråta och börja skratta i stället. 


Den pratglada åldern
Barn härmar det de hör och talet utvecklas gradvis, från enkla ljud till sammansatta stavelser, t.ex.: ga-ga, ah-goo, da-da osv. De tycker om att tala med sina leksaker som om dessa förstod vad de sade. Därför kan favoritnallen vara en mycket speciell vän!


Mindre sömn
Runt fem månaders ålder sover små barn nio till tio timmar per natt. De behöver också en sovstund på två timmar på morgonen och ytterligare en som varar två till tre timmar på eftermiddagen. Detta är förstås olika från barn till barn, och vissa små barn sover väldigt långa nätter, ibland tolv eller tretton timmar! I så fall behöver de bara två kortare sovstunder på en timme vardera under dagen.


Ätrörelser
Sugreflexen minskar och tuggreflexen börjar ta vid (brukar inträffa vid sex månaders ålder). Barnet kan nu svälja konsistenser som är tjockare än modersmjölk eller bröstmjölksersättning. Matsmältningssystemet har utvecklats enormt: magsäcken är större och njurarna är inte lika känsliga längre. Alla dessa omställningar öppnar upp för en mängd nya matupplevelser. Upp till sex månaders ålder är bröstmjölk fortfarande den bästa maten för de flesta barn. Tala med Barnavårdscentralen eller din barnläkare för att komma fram till när det är bäst att introducera smakportioner för barnet. 

Av Mary - 1 juli 2008 00:21

Idag började Matheo göra försök till att krypa, det ser väl mest ut som att han hasar sig fram, men fram kommer han.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards