Alla inlägg under oktober 2009

Av Mary - 20 oktober 2009 13:59

De håller på att bygga en ny lekplats i området, vilket är något som jag saknat på nära håll. Det finns en ganska bra nere i Aspuddsparken men det är en bit att gå och man har inte alltid vägarna förbi där. Så den här Lurparken kommer bli perfekt, hoppas jag! Måste gå dit och kika hur bygget går...

Av Mary - 20 oktober 2009 08:16

Det kanske inte var så konstigt att vi skulle bli sjuka ändå... I torsdags när jag hämtade på dagis så var ju 11 av 15 barn sjuk, dessutom 3 av 3 fröknar! Jag började må illa på eftermiddagen i söndags efter att Jocke, Camilla & Victor varit här. Kunde inte äta en bit på hela dagen och sen på kvällen kom det, bara springa på toaletten för att kräkas. Matheo och David har inte kräkts, Matheo är däremot väldigt dålig i magen, han ligger och fiser högljutt när han sover... Skrattande Jag låter bli att lyfta på täcket!! Idag ska jag vila upp mig ytterligare lite till sen blir det jobb imorgon.

Av Mary - 16 oktober 2009 22:08

Eftersom vi var hemma hos bror igår och firade honom på hans födelsedag missade jag ju Mammas pojkar igår på TV4... Jag såg första avsnittet i förra veckan och såg även den amerikanska när den gick förra säsongen. Hur pinsamt, roligt, tokigt kan det bli egentligen?? Men det roliga är att jag kommer bli som alla tre morsorna tillsammans när Matheo är i den åldern och det ska vankas flickvän, riktig flickvän... Det blir att kika på TV4 Anytime (eller vad det nu heter) om jag kan se avsnittet där...

Av Mary - 14 oktober 2009 20:14

I morse när jag lämnade Matheo på dagis satt det två barn vid frukostbordet, det brukar sitta minst sex iaf, men jag tänkte inte så mycket mer på det utan lämnade honom glatt där. När jag klev ut genom dörren såg jag att de tagit bort lappen med magsjuka och istället satt upp en lapp om att det går svinkoppor. När jag sedan hämtade Matheo satt en fröken och tre barn och hade fruktstund på dagisgården och en pappa hämtade precis sin dotter. Jag hörde mig för med dagisfröken och hon sa att 9 av 15 barn på Matheos avdelning är hemma p.g.a magsjuka och så pratade vi om att det även går svinkoppor på 68:an. 2 av 3 fröknar på avdelningen är också magsjuka... Men Matheo är frisk som en nötkärna! HUAH! En tidsfråga innan vi råkar ut för det då... 



Här är vårdguiden info om svinkoppor:


Svinkoppor är en ytlig hudinfektion som orsakas av särskilda bakterier, streptokocker eller stafylokocker. Infektionen ger oftast inga andra symtom än utslag men kommer ibland i samband med en förkylning.

Svinkoppor är inte farliga, men smittar vid hudkontakt. Därför är det särskilt vanligt bland barn som smittar varandra när de leker. Barn bör hållas hemma från skola och dagis tills kopporna har torkat ut och sårskorporna fallit av. Kopporna smittar så länge det finns sår som inte har läkt.

Symtom

Svinkoppor orsakade av streptokocker

Svinkoppor av streptokocker ger ofta ytliga sår som bildar honungsfärgade skorpor om de lämnas i fred. De sitter oftast i ansiktet – vid näsvingarna och kring munnen – men också på fingrarna, där de kan ge nagelbandsinfektioner.

Svinkoppor orsakade av stafylokocker

Svinkoppor av stafylokocker bildar ofta varblåsor som snabbt går sönder till vätskande ytliga sår som långsamt breder ut sig. Dessa förekommer oftare utspridda på kroppen, vanligast angrips lår och stjärt.

Bortsett från utslagen känner man sig frisk vid båda typerna av infektion.

Egenvård

Det är viktigt att behandla infektionen så att inte bakterierna fritt kan sprida sig över huden.

Tvätta blåsorna/skorporna/såren med tvål och vatten flera gånger om dagen så att skorporna försvinner och såren torkar ut. Du kan också tvätta med sprit, väteperoxid eller alsollösning och använda bakteriedödande kräm som finns receptfritt på apoteket.

Att tänka på

  • Smittan kan spridas via textilier. Det är därför viktigt att byta örngott varje dag och tvätta handdukar och lakan ofta.
  • Klipp barnets naglar korta, och försök se till att barnet inte kliar på sina sår, petar i näsan, biter på naglarna eller suger på fingrarna.
  • Tvätta alltid händerna när du har varit i kontakt med barnets svinkoppor.
Av Mary - 8 oktober 2009 22:10

Sedan jag börjat lämna Matheo på det andra dagiset för att han ska äta frukost där så har det bara gått lättare och lättare att lämna honom. Han har tydligen fått en ny kompis där som han tyr sig till lite extra, Magnus kanske 4 år. Varje morgon nu så sitter barnen och äter när jag kommer, även Magnus, han säger till fröken"Matheo vill nog sitta bredvid mig, han tycker om mig", det är ju nästan så man smälter för mindre! Hur gulligt är inte det?!?! Så nu sitter Matheo och äter frukost med Magnus varje morgon och lämningen är inga problem, han vill knappt vinka och säga hejdå till mig. Detta medan andra har gråtandes, skrikandes barn vid lämning. Men jag måste säga att jag/vi är väldigt nöjda med personalen, de är supertrevliga och det verkar som att alla barn trivs!

Av Mary - 7 oktober 2009 17:23

Vi tar ofta vår förmåga att prata för given, men ditt barn har fått göra stora ansträngningar för att försöka erövra språket. Barnet har lärt sig att bryta ned språkljuden och känna igen språkmönster, satsmelodi och den struktur som bygger upp språket. Dessutom har barnet lärt sig känna igen subtila intonationsmönster och den grundläggande grammatiken, och har gradvis lärt sig förstå innebörden hos en ständigt växande mängd ord och namn. Hela tiden har ditt barn kämpat med att erövra kontroll över det egna talet och lära sig att få till de knepiga ljudkombinationer som orden i modersmålet består av. Du kanske inte ens vet hur många ord ditt barn kan ännu, eftersom hon eller han inte har lärt sig uttala dem ordentligt. Lyssna noga efter riktiga ord som gömmer sig i barnets pladder, och häpna över hur bra ditt barn lyckas göra sig förstått med så begränsat ordförråd. Barnet har många knep för att få ut mesta möjliga av de ord hon eller han kan säga. Exempelvis har du kanske märkt att barnet övergeneraliserar ett ords betydelse och låter "vovve" representera alla slags djur och "bil" representera alla maskiner som rör sig. Det är inte så att barnet inte ser skillnaden mellan två saker, utan snarare så att hon eller han inte kan tillräckligt många ord för att vara mer precis. Övergeneraliseringen ger barnet möjlighet att dela sina upplevelser, och ger dig en naturlig anledning att förse barnet med det korrekta ordet - ett smart trick som ökar barnets möjlighet att lära sig mer. Så småningom under nästa år kommer ditt barn vara så duktigt på att ta till sig nya ord att hon eller han kan lära sig upp till åtta nya ord om dagen. När ditt barn har ett ordförråd på mellan 100 och 150 ord kommer hon eller han att börja kombinera dem.


När ett litet barn gör något det inte får som t ex att slå en kompis eller hälla ut mjölk ska du naturligtvis säga ifrån, men det mest effektiva är ändå att lyfta bort barnet och på så sätt avbryta aktiviteten. Att bli arg och skälla på barnet förstärker oftast bara beteendet. Försök att behålla ditt lugn när du tillrättavisar barnet. Detta har oftast en lugnande effekt och hetsar inte upp ett barn som redan är överstimulerat och uppspelt. Tänk på att barn i den här åldern inte kan se på sig själv och sina handlingar från någon annans perspektiv.

Av Mary - 6 oktober 2009 17:15

Idag hade det börjat en ny liten tjej på Matheos avdelning. De hade funnit varandra direkt och Matheo hade tagit hand om henne på bästa sätt! Han gör sin mamma mycket stolt!! Så nu lär han ju bara trivas ändå bättre på dagis...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards